Djävulens spel

Roulettespelet har sina rötter i Frankrike och det är även från franskan som namnet kommer. Roulette betyder på franska "litet hjul". Tack vare spelets långa historia – det har spelats i olika former sedan slutet av 1700-talet – har många myter uppstått kring spelet. I roulettehistorians tidiga år var det inte bara de rådande spellagarna i Frankrike och andra länder som krånglade till det för roulettefantasterna, det fanns även de som satte käppar i hjulet genom att hävda att roulette var ett djävulens spel. Idag lever kanske vissa av myterna kvar, men de har sällan minskat roulettespelets popularitet världen över.

Vad menades då med att roulette var ett "djävulens spel"?

Många använde sig av en beräkning av spelets siffror för att ”bevisa” kopplingen till djävulen. Man menade helt enkelt att hjulets siffror, från nummer 1 till nummer 36 tillsammans blir 666, vilket är djävulens nummer. När Roulettespelets grundare, Bröderna Blanc presenterade sitt hjul i Tyskland användes ovan nämnda beräkning för att svartmåla bröderna och man menade att de var i "pakt med djävulen".

Spel om pengar har inte alltid varit tabu inom kristendomen men under de senaste århundradena har det i regel betraktats som syndigt och något som endast de som stod i förbund med djävulen ägnade sig åt.

Termen "spelberoende" är något vi senare började använda som begrepp för spelare som tappat kontrollen på sitt spelande, men beroendet har funnits i alla tider. Förr ansågs inflytande från djävulen vara orsak till människors fördärv när det gäller att spela bort både pengar, liv och familj – och roulette blev därför ett djävulens spel.